تجزیه و تحلیل آماری
تجزیه و تحلیل آماری
تجزیه و تحلیل آماری نقش بسیار مهمی در کارهای پژوهشی و به خصوص پایان نامه ها دارد. همچنین این مرحله یکی از حساسترین، مهمترین و تاثیر گذار ترین بخشهای پایان نامه است.
تجزیه و تحلیل آماری پایان نامه بخشی از فرآیند کار پژوهشی و پایان نامه نویسی است که محقق و دانشجو باید با آن آشنایی داشته باشد و بتواند به راحتی از پس آن بر بیاید.
بنابراین بر آن شدیم تا در این مطلب در مورد اهمیت تجزیه و تحلیل آماری در پایان نامه بنویسیم. پس با ما همراه باشید.
تجزیه و تحلیل آماری و اهمیت آن در پایان نامه
تجزیه و تحلیل آماری در پایان نامه یکی مهم ترین و حساس ترین مراحل انجام پایان نامه کارشناسی ارشد و همین طور دکترا است. این مرحله از کار دقت بسیاری را میطلبد زیرا که نتایج پژوهش بر اساس آن سنجیده و درک میشود.
این امر در پایان نامه نویسی کاری تخصصی است که در ارائهی مستند و شفاف نتایج و همچنین انعکاس یافتههای محقق نقش مهمی ایفا میکند. این موضوع را باید بدانید که آنالیز آماری پیچیدگی و دشواریهایی دارد.
فصل چهارم پایان نامه به طور معمول به توضیح نتایج پژوهش اختصاص دارد و نگارنده باید با تجزیه و تحلیل آماری و آنالیز داده ها به تشریح و تفهیم دستاوردها و مفاهیم پایان نامهاش بپردازد.
شما در این فضل و در طی این فرآیند با نرم افزارها آزمونهای آماری سر و کار دارید که از آنها در جهت تحلیل و آنالیز دادهها و آمارها استفاده میکنید که در نهایت به تایید و یا رد فرضیه های مطرح شده در پایان نامه منجر میشود.
تجزیه و تحلیل آماری چیست؟
تحلیل آماری یعنی تهیهی گزارشی شامل جدولها و نمودارهای آماری و سپس تحلیل و تفسیر آنها به صورتی که تصویری شفاف، روشن و توصیفی از دادهها و هم چنین اتنباطهای حاصل از استخراج نکات کلیدی و مدیریتی از دادهها به دست دهد.
دادههای شما ممکن است به صورت دادههای آماری آماده باشند یعنی مانند نرخ تورم، میزان درآمد و مانند اینها و یا این که از پرسش نامههای توزیع شده به دست آمده باشند.
همچنین شما در در نگارش تحلیل آماری حتما نیاز به استفاده از یکی از نرم افزارهای آماری پیدا خواهید کرد که در جلوتر به معرفی تعدادی از آنها خواهیم پرداخت.
همچنین نباید فراموش کنید که آنالیز آماری در پایان نامهی شما ابزاری است برای بررسی دادهها و اطلاعات که شما با کمک آن میتوانید تصویری شفاف و روشن از دستاوردهای پایان نامهی خود ارائه دهید.
برای ثبت درخواست کلیک کنید
مراحل تجزیه و تحلیل آماری
تجزیه و تحلیل آماری هم مانند بسیاری فرآیندهای درگیر نگارش پایان نامه، مراحل خاص خودش را دارد و شما برای این که به نتیجهای منطقی برسید، لازم است که این مراحل را انجام دهید و پشت سر بگذارید.
در ادامه به این مراحل اشاره میکنیم و توضیح مختصری نیز در رابطه با آنها ارائه میکنیم.
- نظم دادن، مرتب کردن و تنظیم داده ها: وظیفهی ابتدایی شما، پس از جمع آوری داده ها، بازبینی و مرتب کردن آنها است و سپس پس از اصلاح و رفع خطاهای احتمالی و تکمیل نواقص، همه داه ها را به فرمت و قالبی یکسان در آورید.
- کد گذاری داده ها: در این مرحله شما بهتر است که داده های خود را با کمک نرم افزارهای آماری مختلف کد گذاری کنید.
- سازمان دهی داده ها: حال نوبت به ورود داده ها به رایانه میرسد. در این مرحله شما باید داده ها را وارد کامپیوتر کنید تا با استفاده از نرم افزارهای موجود، تجزیه و تحلیل آماری آنها صورت بگیرد.
- تجزیه و تحلیل: حال نوبت به آخرین مرحله میرسد. شما پس از طی مراحل بالا و تجزیه و تحلیلی که در نرم افزارها صورت گرفته، این تجزیه و تحلیل را وارد پایان نامهی خود میکنید و آن را در پایان نامه لحاظ میکنید.
انواع تجزیه و تحلیل آماری
میتوان گفت تجزیه و تحلیل آماری به دو روش کلی انجام میشود.
- آمار توصیفی: که این روش که به آن Descriptive هم میگویند، اطلاعات گردآوری شده تنظیم و خلاصه میشود تا با استفاده از آزمونهای آمار توصیفی پردازش شوند.
- آمار استنباطی: که به آن Inferential هم میگویند. در این روش محقق بر اساس دادههای گردآوری و تنظیم شده به تجزیه، تحلیل و استنباط میپردازد تا به تصمیم گیری نهایی برسد.
نرم افزارهای آماری
نرم افزارهای آماری نقشی بسیار مهم در تجزیه و تحلیل آماری داده ها دارند و میتوان گفت که اگر این نرم افزارها نبودند، این عمل به کاری مشکل، طاقت فرسا و بسیار زمان گیر تبدیل میشد.
اما امروزه این دست نرم افزارها کارهای آماری را بسیار آسان و تسهیل کردهاند و در این مسیر بسیار کمک حال ما هستند. در ادامه به برخی از این نرم افزارها اشاره میکنیم و توضیحی هم در مورد آنها میدهیم.
به طور کلی میتوان دو حالت را در نظر گرفت. حالت اول که کار آماری که قصد انجامش را چندان پیچیده و بزرگ نیست و میتوان با نرم افزارهای غیر تخصصی آمار هم از پس آن برآمد.
در این حالت نرم افزار مورد نظر ما اکسل یا Microsoft Excel است. این نرم افزار نرم افزاری مشهور و شناخته شده است که میتوان با کمک آن از پس تجزیه و تحلیل آماری کوچک و با حجم کم بر آمد.
حالت دوم نیز حالتی است که داده های بسیار زیاد و پیچیده است و دیگر اکسل جوابگو نیست.
در اینجا نرم افزارهای تخصصی آماری وارد میشوند. مانند SPSS، Lisrel، EViews و مانند آنها.
ولی این نکته را نباید فراموش کرد که کار با این دسته از نرم افزارها بر خلاف کار با نرم افزار اکسل بسیار پیچیدهتر و تخصصیتر است.
در کار با این نرم افزارها هم اطلاعات نرم افزاری و هم تجربه مورد نیاز است و هم آشنایی کامل با علم آمار و شناخت آزمونها آکادمیک آماری.
سخن پایانی
همان طور که در این مطلب مشاهده نمودید، تجزیه و تحلیل آماری در پایان نامه از اهمیت بسیاری برخوردار است و در فرآیند کلی آن نقش مهمی بازی میکند.
اگر در این زمینه و یا نگارش پایان نامه به راهنمایی و مشاوره احتیاج داشتید، میتوانید با ما تماس بگیرید و یا به صفحه ی تماس با ما گروه تحقیقاتی ایران سرچ مراجعه نمایید.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد و از آن استفادهی لازم را برده باشید. با تشکر از همراهی شما.